Vaak gaat het fout zonder dat je het door hebt. Het eerste jaar vliegen de adviezen je om de oren en het klapstuk is rust, reinheid en regelmaat. Dit klopt hoor. Het klopt echt! Kinderen en laat ik eerlijk zijn, wij ouders ook, varen wel bij vaste kaders. Dit komt omdat de regelmaat ons voorspelbaarheid biedt en daarmee ons allen houvast en veiligheid biedt. Zo ook een vaste bedtijd. Totdat jij ineens ’s avonds nog uren geklets over de babyfoon hoort. Waardoor je nog 8x naar boven kan lopen om vragen over van alles en nog wat te beantwoorden en lijkt je kind gewoon echt niet moe. In dat geval is het goed om eens te checken of de bedtijd van jouw kind nog wel zo goed past.
Hoewel de bedtijd verschuift naarmate ze ouder worden, is dit niet het enige waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is allereerst de dagstart van belang. Hoe laat begint school? Hoe laat breng je ze naar de opvang? Dit kan nog wel eens uiteen lopen. Bovendien heb je ook nog de natuurlijke vroege vogels die graag om 6 uur aan de dag beginnen ten opzichte van de kindjes die wakker gemaakt moeten worden. Zoals iedere ontwikkeling ontplooit de slaapbehoefte zich ook in sprongen. Hierdoor heb je vaak pas door dat je met een sprong te maken hebt als je er al middenin zit en het je de nodige frustratie heeft bezorgd.
Bij elke leeftijd past een gemiddeld aantal uren slaap per nacht. Vanaf hier is het een simpel rekensommetje. Tijd van opstaan – aantal uren slaap per nacht = gewenste bedtijd. Tadaaa! Zou je zeggen. En bij een grote groep is het ook zo simpel, maar bij een net zo grote groep is het iets lastiger en zijn de slaapsignalen leidend. Hierdoor kan het maar zo een half uur en bij uitzonderingen een uur schelen.
Tot slot bij alle veranderingen in slaapritmes geldt dat je het meerdere dagen een kans moet geven voor je kan zeggen of iets werkt of niet. Heb geduld en observeer en nog beter schrijf het ook op. Waardoor je het op een later moment ook naast elkaar kan leggen om te zien, zodat je ook kan zien of er daadwerkelijk winst behaald wordt.